Språket former virkeligheten – en innføring i NLP og kommunikasjon
Hva er NLP? Nevro Lingvistisk Programmering, ofte forkortet som NLP, er en metode for å forstå hvordan mennesker tenker, føler, kommuniserer og endrer atferd. NLP bygger på ideen om at det er en sterk sammenheng mellom tankene våre (nevro), språket vi bruker (lingvistisk) og mønstrene vi handler etter (programmering).
Gjennom å bli mer bevisst på hvordan vi bruker språk – både i møte med andre og i vår egen indre dialog – kan vi påvirke hvordan vi opplever verden og hvordan vi kommuniserer mer effektivt og empatisk.
Innhold
Språk skaper opplevelser
Tenk på forskjellen mellom å si “jeg må gjøre dette” og “jeg velger å gjøre dette”. Ordene vi bruker, former hvordan vi føler oss – og hvordan vi handler. I NLP snakker man om at språket vi bruker ikke bare beskriver virkeligheten, men skaper den. Våre ord og setninger påvirker hvordan vi tolker en situasjon, og hvordan vi husker og bearbeider opplevelser.
Når vi sier “jeg er stressa”, identifiserer vi oss med følelsen – som om den definerer oss. Men hvis vi sier “jeg kjenner stress akkurat nå”, skaper vi en liten avstand. Det gjør det lettere å regulere følelsen og handle på en annen måte.
Kommunikasjon handler om mer enn ord
NLP ser kommunikasjon som mer enn det vi sier – det handler også om kroppsspråk, tonefall, pust, og til og med hvilke ord vi ubevisst legger vekt på. Et viktig prinsipp i NLP er at meningen med kommunikasjonen ligger i responsen du får. Med andre ord: det er ikke nok å ha “gode intensjoner” – effektiv kommunikasjon handler om å justere seg etter hvordan budskapet faktisk blir mottatt. Gjennom økt bevissthet rundt hvordan andre reagerer – både verbalt og nonverbalt – kan vi kommunisere mer presist, tydelig og med større forståelse.
Hvordan kan vi bruke NLP i hverdagen?
Mange av teknikkene i NLP kan brukes i dagliglivet – både i personlige relasjoner, på jobb, og i møte med oss selv.
- Bytte perspektiv: NLP lærer oss å se situasjoner fra ulike synsvinkler – for eksempel fra andres ståsted (empati), eller som en nøytral observatør (avstand og refleksjon).
- Reframing: Dette handler om å sette en ny ramme rundt en situasjon. Et problem kan bli en utfordring. En feil kan bli læring. Ved å endre språket vi bruker, endrer vi også opplevelsen.
- Forstå preferanser: NLP jobber med å gjenkjenne om en person er mest visuell, auditiv eller kinestetisk (følelsesstyrt) i sin måte å kommunisere og lære på. Dette gir nyttige verktøy for tilpasset samspill.
- Endre indre dialog: Mange av oss har en streng eller negativ stemme i hodet. Ved å bli bevisst på denne, og leke med tonefall, tempo eller ordvalg, kan vi faktisk endre hvordan vi snakker til oss selv – og dermed hvordan vi føler oss.
NLP og ansvar for kommunikasjon
Et grunnleggende prinsipp i NLP er at vi alltid kommuniserer til en hver tid. Stillhet er også et budskap. NLP oppfordrer oss til å ta ansvar for både det vi sier og hvordan det blir tolket – uten å legge skyld, men med et ønske om å bli bedre forstått og bedre forstå andre. I en verden hvor misforståelser ofte skjer, gir NLP oss verktøy til å kommunisere med mer presisjon, tilstedeværelse og respekt.
Språk er makt – bruk det med bevissthet
Språk er et kraftfullt verktøy. Det kan bygge opp eller rive ned, åpne dører eller skape avstand. Ved å bruke prinsippene fra NLP kan vi styrke vår evne til å lytte, forstå og uttrykke oss – både overfor andre og overfor oss selv. Å endre hvordan vi snakker kan virke lite – men det kan være starten på store forandringer.
NLP-øvelse: Utforsk språket
Vi sier det ofte uten å tenke over det: «Jeg må…» Jeg må lage middag. Jeg må svare på meldinger. Jeg må trene. Men hva skjer hvis vi bytter ut ordene, bare litt? Hva hvis vi sier: «Jeg kan…»?
En enkel, men kraftfull øvelse fra NLP handler nettopp om dette – å gå fra «jeg må» til «jeg kan». Når vi sier «jeg må», setter vi oss selv i et hjørne. Vi skaper en følelse av plikt, press og ofte en slags motstand. Men når vi sier «jeg kan», åpner vi opp for valg. Vi minner oss selv på at vi har handlefrihet. At vi ikke er tvunget – vi er i stand til. Det gir en helt annen følelse.
Neste gang du merker at du sier «jeg må», stopp opp et øyeblikk og legg merke til det. Si det samme på nytt, men bytt ut ordene: «Jeg kan lage middag.» «Jeg kan dra på trening.» «Jeg kan svare på e-poster nå – eller senere.» Kjenn etter hvordan det føles. For mange gir det en følelse av lettelse og mer eierskap til egne handlinger.
Denne lille justeringen i språket vårt kan ha stor effekt. Når vi gir oss selv valgfrihet, bygger vi ned indre motstand. Vi tar ansvar – uten å bære byrder. I stedet for å dytte oss selv framover, inviterer vi oss selv til å handle. Teste det ut allerede i dag. Lytt til språket ditt. Legg merke til hva som skjer når du endrer det. Kanskje det gir deg litt mer pusterom – og litt mer lyst.
Lær mer:
Hvordan kan vi bruke…
Relatert innhold


Referanser
Dette sier studentene
“Jeg har blitt tryggere i min rolle som sykepleier og medmenneske.” –Kreftsykepleier

Bli kjent
Hvorfor velge NOCNA?
Nordic Coach & NLP Academy har i over 30 år vært toneangivende i Norge for NLP og coachutdanninger.
Er du ikke abonnent?
Her kan du enkelt melde deg på vårt nyhetsbrev.
Da får du gratis inspirasjon, tips & triks, refleksjoner, lifehacks, først tilgang på våre kurs, nyheter, rabatter og mye mer!